TOP 5 zdrowych deserów

Oto desery w wersji fit, które są pyszne, zdrowe i co najważniejsze – szybkie i proste w przygotowaniu. Są to desery bez cukru, mleka i bez glutenu, więc myślę, że podpasują każdemu. Robię je często w domu, głównie dla córki, choć ciasto czekoladowe to moja słabość.

Wpis ten powstał w ramach akcji Całkiem Niesłodki Prezent, do której zaprosiła mnie Zuzanna z bloga Szpinak robi bleee. Zachęcam Cię do przyłączenia się do akcji i zapoznania się z blogiem. Znajdziesz tam więcej cennych informacji, które pomogą nie tylko w mądrym i zdrowym żywieniu Waszych dzieci, ale także Was samych.

Wszędzie, gdzie podane jest mleko roślinne, możesz użyć krowiego lub koziego, a zamiast mąki bezglutenowej – pszenną. To już decyzja należąca do ciebie, w zależności od twoich przekonań, alergii i stanu zdrowia. Ilość miodu i kakao w każdym przepisie jest umowna i zależy od twoich preferencji. Dlatego nie bój się testować, by uzyskać smak najlepszy dla Ciebie i twojego dziecka.

Oto moje ulubione, zdrowe desery dla dzieci i dorosłych:

1.CIASTO MARCHEWKOWO – BANANOWE

Ciasto jest bardzo pożywne i uwielbiam je zjeść np. na weekendowe śniadanie. Możesz też zamrozić ciasto. Bardzo często to stosuję i polecam, bo wtedy niezapowiedziana wizyta gości nie będzie problemem.

  • 1 marchewka
  • 1 banan
  • 5-6 łyżek mąki (często mieszam owsianą z kokosową)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka (żółtko i białko osobno)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Banana rozdrobnij blenderem, dodaj do tego żółtka, startą marchewkę, miód, mąkę i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Całość wyłóż do formy wyłożonej papierem lub użyj formy silikonowej. Wtedy papier nie jest potrzebny. Piecz w temp. 180 stopni przez 20-30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Uwaga –  w zależności od rodzaju użytej mąki ciasto może być wilgotne, ciężkie, lekkie, mieć inny posmak, dlatego proponuję testować i znaleźć opcję najlepszą dla siebie.
Ciasto nie wyrośnie na pół metra, będzie miało raczej formę niskiego placka, ale chyba lepiej tak, niż dodawać proszek do pieczenia, choć to pozostawiam już do twojej decyzji.

ciasto-marchewkowe -bez -cukru

 

2. KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO krem-bez-cukru

Idealny do posmarowania rozmaitych placków lub naleśników. Alternatywa dla popularnych kremów czekoladowych, które kupisz w sklepie. Najczęściej podaję ten krem córce razem z chrupkami ryżowymi, lub je go łyżką prosto z miski. Lepsze to niż kupne serki homogenizowane z syropem glukozowo – fruktozowym.

  • 1 dojrzałe awokado
  • Kakao gorzkie
  • Miód
  • Mleko roślinne (2-3 łyżki)

Blenderem rozdrobnij wszystkie składniki. Ilość kakao, miodu i mleka dodaj według uznania, bo zależy od konsystencji jaką lubisz i poziomu słodkości, który preferujesz ty i twoje dziecko.

 

 

3. CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE

ciasto-czekoladowe -bez -cukru

To zdecydowanie mój faworyt. Ciasto jest szybkie, pyszne i do tego pomimo braku cukru bajecznie słodkie i obłędnie czekoladowe. To prawdziwa uczta dla miłośników czekoladowych deserów.

  • 2 dojrzałe banany
  • 120 g roztopionej gorzkiej czekolady (min 80%)
  • 2 jajka
  • Miód (1-2 łyżki)
  • Kakao gorzkie
  • 1/2 łyżeczki sody (opcjonalne)
  • 2 łyżki dowolnego mleka roślinnego

Banany rozgnieć blenderem. Dodaj do tego jajka, roztopioną czekoladę i pozostałe składniki. Wszystko wymieszaj. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 20 minut. Jak ciasto stężeje,to znaczy, że jest gotowe. Jeśli będziesz piec zbyt długo, to stanie się za suche, a wilgotne w środku jest pyszne i rozpływa się w ustach.
Wskazówka – nie bawię się w kąpiele wodne roztapiając czekoladę. Po prostu łamię ją na kawałki i roztapiam w małej ilości mleka. Wtedy czekolada nie przypali się.

4.CZEKOLADOWY KREM JAGLANY

krem-jaglany

Krem jaglany jest idealny do do placków, naleśników, lub do tworzenia innych kompozycji deserowych. Można go też jeść prosto ze słoika, jako alternatywa dla kupnych serków i kremów.

  • 100g kaszy jaglanej, (wcześniej należy dokładnie ją wypłukać, by pozbyć się goryczy)
  • Miód
  • Kakao gorzkie
  • Dowolne mleko roślinne (sojowe, ryżowe, migdałowe itp)
  • Sok z cytryny lub starta skórka mrożonej cytryny
  • Opcjonalnie roztopiona gorzka czekolada min. 80%

Dokładnie blenduję kaszę jaglaną, dodając trochę mleka roślinnego. Dodaję resztę składników i mieszam dalej do uzyskania gładkiej masy. Ilość miodu i kakao zależy od tego jak słodki i jak mocno kakaowy krem chcesz uzyskać.

 

5.PLACKI BANANOWE
placuszki-bananowe

Są świetne na śniadanie, podwieczorek, a nawet kolację. Robię je w kilka minut i często zabieram w podróż. Tak naprawdę można je zrobić tylko z  jajek i banana, ale ja prezentuję wam wersję trochę bardziej rozbudowaną, która moim zdaniem jest smaczniejsza, bardziej pożywna, a placki łatwiej przekłada się z jednej strony na drugą.

  • 1 banan
  • 2 całe jajka
  • 1 – 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • Olej kokosowy nierafinowany do smażenia

Mieszam wszystkie składniki blenderem i nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię. Prościej być nie mogło, prawda?

A  dla tych, co spożywają produkty mleczne, mam jeszcze BONUS –  deser rodem z indyjskiej restauracji, który moja rodzina uwielbia:

DOMOWE MANGO LASSI zdrowy - deser -dla -dzieci

  • 1 dojrzałe mango
  • Miód (opcjonalnie)
  • Jogurt naturalny (250 g)

Mango obrane ze skóry kroję na kawałki i wyciskam dłonią sok z tego, co zostało. Pestkę oczywiście wyrzucam. Dodaję jogurt i miód, ale jeśli mango jest dojrzałe i soczyste, to miód nie jest konieczny, bo napój i tak jest wtedy wystarczająco słodki.

Wersja dla dzieci – z kolorowymi gadżetami, a wystarczy podać w kieliszku i wersja dla dorosłych jest gotowa.


domowe-mango-lassi

Mam nadzieję, że te desery pokażą Tobie i twojemu dziecku, że zdrowe może być także smaczne. Zadbaj o zdrowie swoje i swojego dziecka, jednocześnie nie odbierając mu słodkości i przyjemności. Teraz już wiesz, jak to osiągnąć. Przeczytaj także wpis „6 sposobów na wyhodowanie grubego dziecka”, by nie powielać błędów żywieniowych, które niestety popełnia wielu rodziców.

Reklamy

13 uwag do wpisu “TOP 5 zdrowych deserów

  1. Pingback: Całkiem nieSŁODKI prezent - podsumowanie akcji - Szpinak robi bleee - blog o pozytywnym żywieniu dzieci

  2. Świetne i do tego proste – desery bez cukru, glutenu czy nabiału kojarzą się o wiele mniej przyjemnie, jeśli ktoś nigdy nie próbował. Myślę, że te przepisy mogą trochę zainspirować sceptyków. 🙂

    Polubienie

    • Ja nie mam obsesji na punkcie bezcukrowego, bezmlecznego i bezglutenowego jedzenia, ale masz rację, że to może być smaczne, w co niektórzy nie wierzą. Też wypróbujesz jakiś przepis?;)

      Polubienie

  3. Swietne przepisy! Uwazam, ze najwazniejsze jest wyrobic w sobie zdrowe nawyki, wtedy nie bedzie nas nawet ciagnac do slodyczy, ktore sa przecukrzone i tluste. Osobiscie nigdy nie lubilam typowych polskich ciast z bita smietana i kremem, bo jako dziecko nigdy ich nie jadlam. Natomiast bardzo lubie czekolade dobre jakosci 🙂 Pozdrawiam !

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s